Aloo paratha – przepis

Nazwy indyjskiego jedzenia dla większości z nas brzmią kosmicznie. Samosa, pakora, dosa, paratha?!! Spokojnie, my Wam wszystko wyjaśnimy 🙂

Tajemniczo brzmiąca aloo paratha to nic innego jak placek z nadzieniem ziemniaczanym. Aloo oznacza ziemniaka, a paratha to rodzaj indyjskiego chlebka z mąki pszennej. Pychota.

Aloo parathę robi się bardzo prosto. Jak zrobić farsz napisaliśmy w przepisie na pierożki Samosa. Farsz może być też bez groszku.

Do wyrobu ciasta potrzebujemy jedynie mąki pszennej (może być tzw. atta, którą znajdziecie w każdym sklepie z orientalną żywnością), wody, szczypty soli i oleju. Przepis znajduje się poniżej.

Smacznego 🙂

Ps. Aloo paratha oraz wersja z farszem kalafiorowym (gobi paratha) są najpopularniejszym daniem w północnych Indiach. Stan Himachal Pradesh, to królestwo parathy. Mniaaaaam !

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Aloo paratha - przepis

Czas przygotowania: ok. 60 min
Porcji: 6

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy olej, sól i wodę. Zagniatamy ciasto. Ilość wody będzie się różnić w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być dość miękkie i elastycznie ale nie może się mocno kleić.
  2. Odstawiamy zagniecione ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.
  3. Dzielimy ciasto na kuleczki, które wałkujemy na placki o średnicy ok. 10cm.
  4. Na środek placka nakładamy łyżkę nadzienia. Zaklejamy boki placki, tak by farsz znalazł się w środku. Woda pomaga zaklejać boki.
  5. Delikatnie rozwałkowujemy kluki z farszem na placki i smażymy na patelni.
  6. Aloo paratha świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, raitą, sosem tamaryndowym.

Jako nadzienie do aloo parathy polecamy farsz ziemniaczany Samosa - przepis.

  • Danuta Błaszczak

    niesamowite :D:D:D