Chena Erissery (słoniowa stopa, czyli jam po keralsku)

Kerala zaskakuje nas kulinarnie. Myśleliśmy, że znamy kuchnię indyjską, a tu przyjeżdżamy do Kerali a oni wszystko robią inaczej. Używają mnie cebuli i czosnku, doprawiają dania w innej kolejności, jedzą mnie pomidorów, które najczęściej są podstawą curry no i do wszystkiego dodają kokos, którego w kuchni północnej nie uraczycie.

Oprócz gotowania Keralczycy, też zachowują się inaczej w stosunku do nas. Nie zawyżają cen na bazarkach, nie przyganiają nas do swoich sklepów, nie atakują rikszami. Szok! Postanowiliśmy wykorzystać sprzyjające warunki i zgłębić kuchnię keralską w spokoju. Już na pierwszy rzut oka widać, że jej podstawą (oprócz mięsa, które pomijamy) jest kokos i ryż.

jam kokos surowy banana

Na straganach widzimy dużo dziwacznych warzyw. Tym razem padło na pewną wielką bulwę, o wdzięcznej nazwie słoniowa stopa. Warzywo rośnie w tropikach. Znane też jest jako „yam”, a w języku malajalam „chena”. W Polsce szukać go możecie jako „yam/jam” lub „pochrzyn”. Jam ma ciemną chropowatą skórkę i wyglądem przypominać może stopę słonia. Skojarzenie jest dość logiczne, bo w Kerali jest dużo słoni. Jam wygląda jakby miał być w środku twardy i raczej słony. A tu nic z tych rzeczy. Przekrojony na pół zaskoczył nas swoim kolorowym wnętrzem. Pomarańczowym. Zaskoczenie numer dwa – smak słodkawy. Zaskoczenie numer trzy – jest soczysty !

jam w środku

Podpytałam naszych gospodarzy o tradycyjne dania ze słoniową stopą, które są popularne w ich domu . „Erissery” – powiedzieli. Poszukałam przepisów i znalazłam coś, co mnie bardzo zaciekawiło. Chena/ Pacha kaya Erissery, czyli tajemnicze Erissery ze słoniowej stopy i surowego banana. Brzmi egzotycznie? A jak smakuje !!!!!! Mmmmmmmmmmmm……. Zakochaliśmy się w tym daniu.

Zanim przejdziemy do przepisu, jeszcze jedna ciekawostka. Uwaga na surowego banana. Barwi skórę i ubrania na czarny kolor. Po kontakcie z nim trzeba szybko umyć ręce. Rzeczywiście mam od wczoraj lekko zabarwione na ciemno palce i paznokcie. Z ubrań podobno bardzo trudno jest sprać bananowy kolorek.

Myślicie sobie pewnie, jak tu znaleźć w Polsce słoniową stopę i surowego banana? No my tez się nad tym zastanawiamy, bo danie tak nam zasmakowało że na pewno będziemy chcieli powtórzyć je w domu. Pogłówkowaliśmy i wymyśliliśmy, że słoniową stopę zastąpić można batatami lub dynią, a surowego banana da radę znaleźć. Także nie zniechęcajcie się.

A teraz przepis krok po kroku

Potrzebować będziecie dobrego miksera by zblendować pastę z kokosa. Możecie kupić całego kokosa, jeśli umiecie jakoś go otworzyć. Lub możecie użyć wiórków kokosowych. Oczywiście świeży kokos będzie lepiej smakować ale rozumiem, że czasem nie ma do niego dostępu. Wiórki też będą ok.

1. Najpierw zajmiemy się kokosową pastą. Do blendera wrzuć ¾ szklanki wiórków kokosowych i ½ łyżeczki nasionek kuminu. Dodaj ½ szklanki wody dla uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Dobrze zmiksuj i odstaw na bok.

8

2. Pokrój w drobną kostkę jam oraz surowego banana. Banana obierz z zewnętrznej części skórki. Nie musisz zdejmować całej skórki.

surowy banan i jam

3.Do garnka z małą ilością tłuszczu dodaj jam, surowego banana, czerwone chilli w proszku, kurkumę, pieprz, sól i wodę. Gotuj, do miękkości warzyw. Jak zmiękną możesz je delikatnie rozgnieść.

jam i surowy banan

4. Dodaj pastę kokosowo-kuminową i odrobinę soli i wody jeśli potrzeba. Gotuj przez kilka minut. Zdejmij garnek z gazu.

dodaj pastę z kokosa

5. Dodaj uprażonego kokosa.

Na koniec przygotujemy rewelacyjną polewę.

1. Rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego), opcjonalnie dodaje łyżeczkę ghee (opcja dla nie-wegan). Wrzuć nasiona kuminu i praż je przez chwilkę. Dodaj liście curry oraz dwie suszone czerwone papryczki chilli. Smaż przez chwilkę uważając by nic się nie przypaliło. Dodaj odrobinę pieprzu. Nałóż na gotowe Erissery.

erissery

Erissery podaje się z ryżem. Smacznego.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Chena Pacha Kaya Erissery przepis

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania : 20 min
Porcji: 2

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonego w małą kostkę jamu (opcjonalnie dynia/batat)
  • ¾ szklanki surowego banana pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ + 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Sól
  • Szklanka wody
  • Łyżka oleju z kokosa lub innego tłuszczu
  • ¾ + ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ + 1\4 łyżeczki nasion kuminu
  • Garść liści curry
  • 2 czerwone suszone chilli
  • 2 czerwone suszone chilli

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wrzuć ¾ szklanki wiórków kokosowych i ½ łyżeczki nasionek kuminu. Dodaj ½ szklanki wody dla uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Dobrze zmiksuj i odstaw na bok.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę tłuszczu (jaki Ci pasuje) i upraż pół szklanki wiórków kokosowych. Praż na wolnym ogniu. Mieszaj uważając by wiórki nie przypaliły się. Gdy delikatnie zbrązowieją, odstaw na bok.
  3. Pokrój w drobną kostkę jam oraz surowego banana. Banana obierz z zewnętrznej części skórki. Nie musisz zdejmować całej skórki.
  4. Do garnka z małą ilością tłuszczu dodaj jam, surowego banana, czerwone chilli w proszku, kurkumę, pieprz, sól i wodę. Gotuj, do miękkości warzyw. Jak zmiękną możesz je delikatnie rozgnieść.
  5. Dodaj pastę kokosowo-kuminową i odrobinę soli i wody jeśli potrzeba. Gotuj przez kilka minut. Zdejmij garnek z gazu.
  6. Dodaj uprażonego kokosa.
  7. Rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego), opcjonalnie dodaje łyżeczkę ghee (opcja dla nie-wegan). Wrzuć nasiona kuminu i praż je przez chwilkę. Dodaj liście curry oraz dwie suszone czerwone papryczki chilli. Smaż przez chwilkę uważając by nic się nie przypaliło. Dodaj odrobinę pieprzu. Nałóż na gotowe Erissery.

Radzimy

Erissery podaje się z ryżem.