Masala dosa (naleśnik z nadzieniem ziemniaczanym)

Masala dosa to królowa południowoindyjskich dań. Kuchnia indyjska zmienia się wraz z podróżowaniem po kraju. Od Mumbaju na południe najpopularniejszym daniem jest dosa w różnych postaciach. Plain dosa, masala dosa, mysore dosa, rava dosa. Co to właściwie jest ta dosa? To rodzaj naleśnika z różnymi nadzieniami i dodatkami. Najpopularniejsza, bo i naszym zdaniem najsmaczniejsza jest masala dosa (masala w języku hindi oznacza mieszankę), czyli dosa z niebanalnym nadzieniem ziemniaczanym. Dzisiaj pokażemy Wam jak ją przyrządzić.

Masala dosa

Większość składników jest łatwo dostępnych. Z tych dziwniejszych musicie zaopatrzyć się w urad dhal, chana dhal, zielone chilli, liście curry i świeżej kolendry, kozieradkę. Wszystkie składniki możecie kupić przez Internet np. w sklepie Little India. Danie jest wegańskie i bezglutenowe.

Przygotowanie masala dosy składa się z kilku etapów. Najpierw trzeba namoczyć dhal i ryż przez kilka godzin, a później odstawić je do fermentacji najlepiej na noc. Także cały proces najlepiej jest zacząć popołudniu. Aha, będziecie potrzebować dobrego miksera lub blendera. No to, zabierzmy się do roboty.

Masala dosa

Sposób przygotowania dosy:

1. Umyj i namocz osobno ryż i urad dhal w wodzie. Odstaw na około 4 godziny.

ryż i urad dhal namocz w wodzie

2. Odsącz urad dhal. Nie wylewaj wody, przyda nam się przy miksowaniu. Przełóż namoczony dhal do miksera/blendera i zmiksuj na gładką masę. Dla uzyskania gładkiej masy dodaj wodę zachowaną z namaczania (ok. ¾ szklanki). Uzyskaną masę przełóż do dużego naczynia.

Zblenduj dhal na gładką masę.

3. Czynność powtórz z namoczonym ryżem. Dodaj do niego ugotowany ryż, odrobinę wody z odsączania dhalu i zmiksuj na gładką masę.

4. Zmiksowaną masę ryżową dodaj do dhalu. Dodaj sól i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do fermentacji na ok. 10-12 godzin. Przykryj naczynie. Powinno być na tyle duże by zmieścić podwojoną ilość masy.

feremtacja dhosy

5.Następnego dnia ciasto na dosę jest gotowe. Teraz wystarczy tylko ją usmażyć jak naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Jeśli używasz patelni teflonowej tłuszcz nie będzie potrzebny. Nałóż niewielką ilość masy na patelnię okrężnym ruchem. Smaż przez chwilę.

smażenie dosy

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Ugotuj ziemniaki. Odstaw.

2. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj ziarna gorczycy i chana dhal. Po chwili dodaj kumin i praż przez chwilkę.

Podsmaż chana dhal i nasiona gorczycy.

3. Dodaj asafetidę, liście curry, imbir i posiekane zielone chilli. Po minucie dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj cebulę i liście curry i podsmaż kilka minut.

4. Dodaj odrobinę wody, delikatnie rozgniecione ugotowane ziemniaki, czerwone chilli w proszku, kurkumę i sól. Dobrze wymieszaj.

Dodaj ziemniaki i wymieszaj.

5. Dodaj świeże liście kolendry.

Na koniec dodaj garść świeżych liści kolendry.

6. Nadzienie nałóż w środek dosy. Masala dosa jest gotowa. Smacznego.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Masala dosa : przepis

Składniki

  • SKŁADNIKI NA DOSĘ
  • 1,5 szklanki ryżu paraboiled
  • ½ szklanki urad dhal
  • ½ łyżeczki ziaren kozieradki
  • ¼ szklanki ugotowanego ryżu
  • Sól do smaku
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 4 średnie ziemniaki
  • ¾ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 1,5 łyżeczki chana dhal
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu
  • Szczypta asafetidy (opcjonalnie)
  • Garść liści curry
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 zielone chilli
  • 2 duże cebule
  • ¼ łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Garść świeżych liści kolendry
  • Sól
  • Olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DOSY:

  1. Umyj i namocz osobno ryż i urad dhal w wodzie. Odstaw na około 4 godziny.
  2. Odsącz urad dhal. Nie wylewaj wody, przyda nam się przy miksowaniu. Przełóż namoczony dhal do miksera/blendera i zmiksuj na gładką masę. Dla uzyskania gładkiej masy dodaj wodę zachowaną z namaczania (ok. ¾ szklanki). Uzyskaną masę przełóż do dużego naczynia.
  3. Czynność powtórz z namoczonym ryżem. Dodaj do niego ugotowany ryż, odrobinę wody z odsączania dhalu i zmiksuj na gładką masę.
  4. Zmiksowana masę ryżową dodaj do dhalu. Dodaj sól i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do fermentacji na ok. 10-12 godzin. Przykryj naczynie. Powinno być na tyle duże by zmieścić podwojoną ilość masy.
  5. Następnego dnia ciasto na dosę jest gotowe. Teraz wystarczy tylko je usmażyć jak naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Jeśli używasz patelni teflonowej tłuszcz nie będzie potrzebny. Nałóż niewielką ilość masy na patelnię okrężnym ruchem. Smaż przez chwilkę.
  6. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA:
  7. Ugotuj ziemniaki. Odstaw.
  8. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj ziarna gorczycy i chana dhal. Po chwili dodaj kumin i praż przez chwilkę.
  9. Dodaj asafetidę, liście curry, imbir i posiekane zielne chilli, po chwili dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  10. Dodaj odrobinę wody, delikatnie rozgniecione ugotowane ziemniaki, czerwone chilli w proszku, kurkumę i sól. Dobrze wymieszaj.
  11. Dodaj świeże liście kolendry. Dodaj sól, jeśli potrzeba i gotuj przez minutę.
  12. Nadzienie nałóż w środek dosy. Masala dosa jest gotowa. Smacznego.

Dosę podaje się zazwyczaj z sambarem (warzywny sos) i z chutney z kokosa (pastą ze startego kokosa).