Poha – indyjskie śniadanie

Poha popularne śniadaniowe danie serwowane w Bombaju, jak i w całych Indiach. Przygotowaliśmy Pohę według własnego przepisu. Z liśćmi kolendry i jogurtem. Wyszła naprawdę pyszna.

Ahh, żeby tak kolendra i ghee były łatwo dostępne w Polsce. Na szczęście jest internet i sklepy z orientalną żywnością, więc dla chcącego nic trudnego. Smacznego!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Poha

Przygotowanie: 25 min
Porcji: 3

Składniki:

  • 2 łyżki ghee (klarowanego masła)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule (polecamy czerwone)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 zielone chilli
  • 1 papryka
  • 4 małe pomidory
  • 2,5 szklanki płatków ryżowych
  • garść liści świeżej kolendry
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy ghee na patelni
  2. Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i zielone chilli i smażymy przez 3 minuty na średnim ogniu
  3. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty
  4. Wsypujemy płatki ryżowe i dodajemy szklankę wody. Dusimy przez parę minut, aż płatki zmiękną
  5. Posypujemy kolendrą i podajemy z jogurtem naturalnym