Samosa – przepis

Na Samosa Party nie obejdzie się bez samos!

Samosy, czyli indyjskie pierożki są z pewnością najpopularniejszą przegryzką w Indiach. W Polsce samosy traktowane są jako przystawki w restauracjach, a w Indiach jako małe co nie co na ząb. Samosy smażą się na ulicy i tam tam najlepiej smakują. Są też nieodłącznym prowiantem podróżujących.

Samosa

Samosy pakowana w gazetę, pyszny zielony ogórek, ciapati i sosy – taki prowiant umila wielogodzinną podróż po Indiach.

Przed wyjazdem do Indii na pożegnanie chcieliśmy poczęstować znajomych samosami domowej roboty. Naszym gościom uszy się trzęsły od pałaszowania indyjskich pierożków.

Zrobiliśmy około 40 sztuk. Poniżej znajdziecie przepis oraz nasz pierwszy filmik instruktażowy pokazujący jak zawinąć pierożki. Powodzenia i smacznego.

samosa12

P.S. Jeśli nie wykorzystacie całego farszu na samosy, możecie użyć go do innego pysznego dania Aloo paratha

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Samosa

Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Ilość: ok. 40 sztuk

Składniki :

  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 średnie cebule
  • 1 szklanka groszku
  • 1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka amchur (proszek z mango)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • klarowane masło ghee do smażenia
  • sól do smaku
  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczka mielonego kuminu
  • olej do smażenia samos

Przygotowanie:

  1. NADZIENIE:
  2. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rozgniatamy ugotowane ziemniaki.
  3. Obieramy cebulę i kroimy na drobna kosteczkę. Obieramy czosnek i imbir. Imbir ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Ghee rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Smażymy 3 minutki. Dorzucamy imbir i po chwili pozostałe przyprawy. Smażymy jeszcze dwie minutki.
  5. Do ziemniaków dodajemy przesmażoną cebulę z przyprawami. Mieszamy. Na koniec dodajemy groszek. Można też dodać w tym momencie świeże listki kolendry <pycha>
  6. Gotowe nadzienie zostawiamy do przestygnięcia zanim zaczniemy zawijać pierożki. Pora na przygotowanie ciasta.
  7. CIASTO:
  8. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy kumin, sól, olej. Na końcu wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 15 minut.
  9. Ciasto dzielmy na kawałki. Rozwałkowujemy placki ciasta o grubości ok. 2-3 mm. Wykrajamy półkoliste trójkąty, które wypełniamy zimnym już nadzieniem. Zawijamy rogi, tak by farsz nie wydostał się z samosy.
  10. Gotowe pierożki wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy chwilkę, do uzyskania pięknego złotego koloru ciasta.
  11. Wykładamy na papierowy ręcznik i gotowe! Można jeść.
  • Danuta Błaszczak

    bardzo ładna strona i super zdjęcia!