Sos tamaryndowy – przepis

Na tydzień przed wyjazdem do Indii zaprosiliśmy znajomych do siebie na małe Samosa Party. Na spotkanie, jak się domyślacie przygotowaliśmy samosy, czyli indyjskie pierożki nadziewane farszem ziemniaczanym. Przepis na samosy znajdziecie w następnym wpisie. Samos nie będzie jednak bez sosów. My przygotowaliśmy raitę oraz równie egzotycznie brzmiący sos tamaryndowy.

Czym w ogóle jest tamaryndowiec?

Tamaryndowiec do drzewo dorastające nawet do 20 metrów, rosnące w tropikach. Jego owoce jeść można na surowo oraz po przetworzeniu. Młode owoce są bardzo kwaśne, dojrzałe nieco słodsze. W Polsce tamaryndowiec znajdziecie w sklepach z orientalną żywnością w postaci kostki sprasowanych, suchych owoców. Nie jest drogi. Kostka 400 gramów kosztuje ok. 7-8 zł. Można kupić też gotową pastę z tamaryndowca.

My pokażemy Wam jak w bardzo prosty sposób zrobić pyszny i niezwykle oryginalny w smaku sos tamaryndowy. Gwarantuję, że niejeden gość na Waszej uczcie zaciekawi się tym smakiem. W naszej polskiej kuchni, nic nie smakuje podobnie.

Na naszym Samosa Party, sos tamaryndowy posmakował Tomkowi. Tomku, przepis z dedykacją dla Ciebie 🙂

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Sos tamaryndowy

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 100 gramów sprasowanego tamaryndowca
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Namocz tamaryndowiec w wodzie przez 15 minut.
  2. Gotuj tamaryndowiec przez ok. 10 minut.
  3. Po ugotowaniu przecedź miękki już tamaryndowiec przez sitko.
  4. Suche resztki z sitka wyrzuć, a do sosu dodaj przyprawy i wymieszaj.