Thoran (kapusta po keralsku)

A teraz bardzo prosty przepis i bliski naszym polskim podniebieniom. Kapusta, marchewka i cebula po keralsku. Brzmi swojsko? Gdy do warzyw dodamy trochę indyjskich przypraw wyjdzie naprawdę ciekawe połączenie. Danie nazywa się Thoran i pochodzi z Kerali. Zaczynamy.

DSC05134

1. W blenderze zmiksuj kokosa.

DSC05128

2. Pokrój marchewkę, kapustę i cebulę na malutkie kawałeczki.

3. W dużej misce wymieszaj poszatkowane warzywa z przyprawami (zielone chilli, liście curry, kurkuma, sól).

wymieszaj warzywa

4. Na rozgrzany w garnku olej wrzuć nasiona czarnej gorczycy i praż przez chwilę. Dodaj mieszankę warzyw. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

podpraż nasiona gorczycy

5. Dodaj zmielonego wcześniej kokosa. Wymieszaj i gotuj dwie minuty.

Podawaj z ryżem

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Thoran przepis

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min

Składniki

  • 1 średnia marchewka
  • Pół małej główki kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 zielone chilli
  • Garść liści curry
  • ½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 5 łyżeczek wiórków kokosowych
  • Olej kokosowy (lub inny)
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Zblenduj kokosa i odstaw.
  2. Poszatkowane warzywa (marchewka, cebula, kapusta, zielone chilli) wymieszaj w misce z przyprawami (liście curry, kurkuma, sól). Dokładnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzany w garnku olej wrzuć nasiona czarnej gorczycy. Praż przez chwilę. Dodaj do gorczycy mieszankę warzyw. Dodaj trochę wody. Przykryj i gotuj do miękkości.
  4. Dodaj kokosa i gotuj dwie minutki.

Radzimy

Podawaj z ryżem. Thoran można w taki sam sposób przyrządzić z różnych warzyw. Wedle Twojej fantazji. Smacznego.