Wiza do Indii

Aby wjechać do Indii obywatel Polski musi posiadać aktualną, ważną wizę. Bez wizy nie wjedzie do Indii.

Proces ubiegania się o wizę jest bardzo prosty. Należy wejść na stronę http://www.blsindiavisa-poland.com/ i wypełnić wniosek o wizę, który znajduje się tutaj: https://indianvisaonline.gov.in/visa/info1.jsp

Dla ułatwienia sprawy na stronie znajduje sie wzór poprawnie wypełnionego wniosku, na którym możemy sie wzorować : http://www.blsindiavisa-poland.com/content.php?pid=Mw

Po wypełnieniu wniosku należy go wydrukować i podpisać.

Do wydrukowanego wniosku należy dołączyć jedno zdjęcie paszportowe, potwierdzony bilet lotniczy do Indii lub rezerwację biletu, opłatę wizową (wiza turystyczna 232 zł) oraz paszport, który musi być ważny przez pół roku od momentu składania wniosku przynajmniej z dwie pustymi stronami na wizę).

Podsumowując dokumenty, które składamy:

  1. wydrukowany, wypełniony i podpisany formularz wniosku
  2. ważny paszport
  3. zdjęcie paszportowe
  4. rezerwacja biletu lotniczego lub potwierdzenie biletu
  5. opłata wizowa (płatna na miejscu w gotówce)

Komplet dokumentów składamy osobiście w placówce ambasady w Warszawie przy ul. Rejtana 15, lokal 13, piętro 7 od poniedziałku do piątku w godz. 9:00-13:00

Na wniosek czekamy ok. 10 dni roboczych.

Wizę odbieramy w tym samym miejscu w godzinach 15:00-17:00 lub za pośrednictwem kuriera (usługa kurierska jest dodatkowo płatna 25 zł)

Dla osób spoza Warszawy istnieje możliwość składania dokumentów za pośrednictwem poczty lub kuriera.  Dokumenty moga być złożone w imieniu wnioskodawcy przez inną osobę. Odbiór możliwy jest za pośrednictwem kuriera zapewnionego wyłącznie przez biuro wizowe.

Są różne rodzaje wiz. Turysta ubiega się o wizę turystyczną.

Ważne: wiza ważna jest od daty wystawienia, nie od daty wjazdu na teren Indii. 

Powodzenia 🙂

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0